zaterdag 23 juli 2011

Joep!

Het heeft even geduurt voordat ik een nieuwe tekst kon toevoegen... Er is erg weinig bereik in deze contereien. Daar gaat ie dan.
De tent is snel opgeruimd.
De reis naar Joep verloopt prima. Een tussenstop aan het strand van Canet Plage was goed. Even lekker zonnestralen vangen en met de golven spelen. Er stond wel een stevige wind maar als rechtschapen Nederlander maak je daar geen punt van. Tegen 4-en zijn we doorgereden naar Joep. Joep Graler is een bevriende wijnboer die zijn stek(jes) heeft in de buurt van Prades. Domaine des Trois Orris, Tarerach om precies te zijn.
Een ruig gebied waar slangen, schorpioenen en wilde zwijnen de boventoon voeren. Er zijn zelfs deze maand een roedel wolven, een bruine beer en een lynx gesignaleerd. Als planten groeien hier, buiten de druiven natuurlijk, steeneiken, kurkeik, cistes de Monpellier en andere varianten, wilde aloëvera, olijven en olifantenoorcactussen... Tussen deze flora en founa bedrijft Joep zijn wijnbouw en produceert een smaakvolle terroirwijn met de druivenrassen zoals Carignan (noir, gris et blanc), Grenache, Syrah, Chenançon en nog wat andere rassen waarmee ik jullie niet wil lastig vallen. Belangrijker nog; hij heeft een Bio-keurmerk.
Een warm ontvangst van Joep en zijn 3 honden (1 logeetje), apéro, BBQ met mergueze en magret de canard, glaasje wijn, lokaal digestief (liqueur de coscoll) en veel verhalen. Natuurlijk, zoals het onze reputatie vereist, weer veel te laat in bed.
De volgende dag wat lokale bezienswaardige bezocht waar het bezoek aan Villefranche de Conflat met haar imposante fort het hoogtepunt was. Lekker enthousiast nemen we vanaf het dorp de trap binnendoor naar het fort. Zoveel treden heb ik nog nooit gelopen: 844 van gemiddeld 21 cm hoog (de huidige norm is 17 cm. Die 4 cm voel je echt wel!). En dan denk je dat je het gehad hebt... In het fort zijn er nog een kleine 200 om alles te kunnen bezichtigen. Generaal Vauban, de militair strateeg van Lodewijk de 14de, heeft ongeveer 270 forten ontworpen en gebouwd... en dat in 17 eeuw. Fenomenaal hoogstandje. Chapeau!
Ook een bezoek dat het vermelden waard is is de geitenboerderij in Marcevol...  50 geiten die elke dag per paard 'uitgelaten' worden onder begeleiding van 2 honden. Ons desert en pièce voor vanavond hebben we; geitenkaas in verschillende rijpings stadia en een kilo geitenkoteletjes. Lekker voor op de... Je raadt het al... BBQ. Samen met een glaasje Figarasse van Joep dan kan de avond niet meer stuk. Toch wel even spannend want noch Joep noch ik hebben ooit geitenvlees bereid. De geur van het rauwe vlees is goed maar sterk echter na de BBQ is dit omgezet in een heerlijk smaakvol koteletje.
De volgende dag nog een siersmid, Morian Theuns in Bouleternière, bezocht alwaar ik een mes op zakmaat heb laten maken. Morian is trouwens een Antwerpenaar die al 35 in dit gebied woont. In september is het klaar en wordt dan door Joep, bij zijn tegenbezoek aan ons, meegenomen. We lopen al tegen het apero aan en Morian besluit mee te gaan naar de lokale bierbrouwer... Fabian. Mmm...toch maar een pakket meegenomen. Dat komt ook in september in Bunde aan met de Joep-expresse.
Vandaag willen we op tijd vertrekken bij Joep... Echter we rijden pas om 14 uur weg.. Le deuxdeuche wilde niet starten... Probleem! Het is zaterdag en 12.05 uur. Dat betekent dat de Citroengarage in Prades dicht is. Geen onderdelen, geen advies... Dan maar zelf aan de slag. Na logisch beredeneren in de vorm van deductief denken kunnen Joep en ik enkel concluderen dat het de bobine moet zijn. Maar waar haal je zo'n ding vandaan? Op onze ritjes door Joeps dorp, kan je best zeggen want naast wijnboer is hij ook wethouder, heb ik bij een van de huizen een 2cv6 zien staan met veel hoog gras eromheen... Die staat dus al een tijdje stil. Gerôme, de eigenaar is een bekende van Joep. Even bellen... 20 minuten later staan we een bobine uit te bouwen. Meneer Gerôme, MERCI! Binnen 3 weken heeft u een nieuwe die Joep gaat inbouwen. Merci a tous! Inmiddels staat de 2cv6 met zijn hele hebben en houden in Toulouse.
Abientôt...

2 opmerkingen:

  1. Broer René op de foto? Wat doet hij daar...?

    ps. desert=woestijn en dessert=toespijs of nagerecht :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Broer René op de foto? Wat doet hij daar...?

    ps. desert=woestijn en dessert=toespijs of nagerecht :)

    BeantwoordenVerwijderen