zondag 31 juli 2011

Jeanne en haar Orléans

Vroeg wakker... Vertrekdag! We gaan Mennetou-sur-Chèr en daarmee ook Salbris met haar 2cv-wereldmeeting verlaten en hopen net boven Orléans een camping te vinden.
Rijdend richting Orléans zien we nog heel veel eenden en andersoortige tweepitters met het chevronteken. In Orléans worden we, zoekend naar een parkeerplaats waar onze deuxdeuche met aanhanger in past, door een duo behulpzame dienders der wet gewezen naar een parkeergarage. Mazzel dat we in deze ondergrondse parking een plek tegen een muur vinden waar we het span onafgekoppeld kunnen achterlaten. Orléans is de moeite waard, een oude stad waar de laatste jaren hard is gewerkt. Het is er schoon en georganiseerd. De wegen zijn, lijkt het, nieuw aangelegd met een mooie natuursteen. De gebouwen zijn voor het overgrote deel vakkundig gerestaureerd. De koninklijke kathedraal is zowel van buiten als van binnen imposant te noemen. Echter de historie van Jeanne d'Arc is nog grootser. 19 jaar en 5 maanden is ze geworden... En wat een veldtocht heeft ze op haar naam staan.
Na de lunch, op wens van Pim, pizza, op een heerlijk terras in het oude centrum gaan we op weg. Bij het doorkruisen van Orléans van zuid naar noord worden we opgepikt door twee ami 8-en op terugreis van Salbris. Vrouw met de kids in een lila kleurige ami voorop, de man in een gele met alle spullen volgend. Zij volgen ons tot zo'n 30 km buiten Orléans. En dan is het gedaan met de eenden... We zien er bijna geen meer. Tot op de camping in Etampes, zo'n 50 km voor Parijs... Rotterdammers, 3 eenden en 1 Opel... Een leenauto. Op de heenweg is hun mehari 'gestorven'. Een zuiger door de cilinder. Dan rijdt zelfs een deuxdeuche niet meer. Lullig, ik kan het niet anders beschrijven... Daar sta je dan met je leen-opel op de camping in Salbris tussen alle 2cv-tjes... en maar uitleggen... Ik zie het al helemaal voor me... En dat 5 dagen lang. Ouf!
De volgende ochtend nog wat kaartjes uitgewisseld met Guido, onderwijs-ict-er/kunstenaar. Leuke ideeën...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten